Terima Kasih Sudi Like

Friday, October 28, 2016

Tempoh Masak Pasta

www.tips-fb.com

Salam

Siapa suka makan pasta ? Aku percaya ramai yang suka makan dan suka buat western food ni kan, tapi kadang- kadang kita tak pandai nak agak berapa lama tempoh masak (rebus) pasta.

Pasta ada dua jenis iaitu pasta panjang dan pasta pendek. Dan tempoh masa untuk jenis pasta ni pun berbeza. Mari aku sharekan tempoh masak kedua-dua jenis pasta ni. Aku pun bukan tau berapa minit tempoh yang diambil untuk pasta masak dengan elok, selalu kalau masak tu aku rasa aku picit-picit dah lembut oke la tu, tapi kadang-kadang sampai overcook sebab tak pandai agak kan ? nasiblah labu -.='

Pasta Panjang

- Fettuccine                      - 10 minit
- Linguine                        -   10 minit
- Spinach Fettuccine        - 10 minit
- Vermicelli                      - 6 minit
- Spaghetti                       - 13 minit
- Angel Hair                    - 2 minit

Pasta Pendek

- Spirals                           - 6 minit
-Vegeroni Spirals             - 6 minit
-Penne                              - 12 minit
- Small Shells                   - 10 minit
- Elbows                           - 8 minit
- Macaroni                       - 8 minit
- Bowties                         - 10 minit



Jemput makan semua heeee...


* tips :biasanya masa nak rebus apa-apa pasta macam macaroni or spaghetti aku akan letak sedikit  olive oil supaya nanti bila ditoskan air  pasta tu tidak melekat dan kering.


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Wednesday, October 26, 2016

Wordless Wednesday- GWS Husband!

www.tips-fb.com


Sekali lagi, suami kena warded sebab tiba-tiba hidung berdarah waktu tidur. Semoga cepat sembuh dan takde apa-apa yang buruk berlaku. Kita cukup kuat nak hadap ujian ni sama-sama kan ? Cepat sihat please and take a rest at home.


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Tuesday, October 25, 2016

Mintak Satu Dapat Empat

www.tips-fb.com

Salam

Setiap kali aku nak up entry, intro mesti failed -.=' sakit kepala hotak nak pk camne nak bina ayat. Patut BM aku dulu time SPM- B4 kahkah...tak pandai karang ayat rupanya. Type delete type delete bila dah habis.hurmmmm~

Pk lagi, pk lagi camner nak mula ayat, hmmmmm eh susah jugak er nak type padahal kat blog je pun suka hatilah nak type camner pun janji orang paham sudahla bukan ada cikgu nak bagi markah.

Cerita ni antara rezeki aku yang ketiga untuk Bulan Oktober, rezeki pertama, rezeki kedua tak yah cetelah er,cukuplah sekadar aku bersyukur dapat rezeki tu $$$$





Ye itu tayar kereta, sebelum dan selepas cantik ke tidak ? cantik bukan secantik harganya *phewwww lap peluh.

Tapi disebalik tu ada cete tragis aku lalui selama beberapa minggu sebelum suami aku buat keputusan drastik (surprise sangat ) nak tukar kepada yang baru, 

Kereta tu kereta laki aku (manual), tapi buat sementara aku yang pakai untuk pergi keje, kereta aku abah aku pakai (auto). laki aku dia lebih suka merempit pergi keje, senang !  

Aku memang tau tayar belakang sebelah pemandu tu macam bocor sikit, masih boleh guna sebab tempat keje aku bukan jauh pun 5 minit je so malaslah nak tukar memandangkan belum gaji aku relalah tiap 3 hari sekali pergi pam. Tapi sejak dua menjak (minggu lepas) tayar tu dah kronik sangat tau tiap-tiap hari pulak kena pam. Macam makin teruk. tak larat kita nak pam kalau hari-hari muka aku je kat stesen minyak tu.

Bagilah tau kat laki aku dengan nada manja sambil melibas-libas rambut ke depan ke belakang *dah cukup manjala tu konon* ' Abang, tayar kereta abang tu dah teruk sangatlah, tak larat sayang nak pam hari-hari hmmmm,' aku dah nak start berair mata, alaaaaa memang aku ni cenggeng sikit kalau apa-apa. laki aku rilex je diam mungkin pk sesuatu. Kadang-kadang laki ni sukar diramal kdg dia macam dengar tak dengar tapi dia pk sebenarnya

Aku cakap lah kalau takde duit tukar satu je amik secondhand pun takpe lagipun kereta ni bukan buat jalan jauh untuk pergi keje je. Kalau nak jalan jauh alza kan ada. Laki aku pun setuju

Kebetulan nampak sepupu laki aku ada share satu link pusat tayar tengah buat sale kaw-kaw sport rim, bagai pucuk ulam mendatang lah kan aku tunjuk kat suami jom pegi survey kat sini kot ada murah-murah mana tau.

So weekend kitaorg pergi terjah survey survey harga tayar secondhand, dalam pada discuss2 tu sempat jugak menjeling sport rim dekat situ mak aihhhh menggoda sangat eh, memang tengah offer kaw-kaw pun banyak gila design, saja tanya hargalah, kira-kira darab tolak bahagi tambah tetiba laki aku nak tukar sport rim pulak, dahla tu lepas tu nak tukar tayar 4 biji pulak dahla tu bukan secondhand tapi semua baru sudahhhhhh, pekerja cina tu pandai meniaga dia bagi kitaorg the best price kalau jadi ambil, heiiii menaya betul lah ! lagi menaya laki aku boleh pulak on. OMG sangat !

Takpelah aku ikutkan je sebab kete dia kan duit dia, tapi aku yang pakai jadi aku tumpang sekaki seronok apalagi kemain tujuh kali aku tawaf kawasan sport rim pilih mana yang cantik, rambang mata mak nak, tengok ! suma cantik secantik duit yang bakal keluar nanti -.=' jadi kena pilih yang paling cantik dimata aku. 

Ini aku anggap rezeki untuk aku, syukur alhamdulillah sebabnya aku yang pakai walau tu kereta laki aku. Terima Kasih Abang, hadiahkan kita 4 ketul tayar baru macam hadiah birthday pulak haha...





Tengok dah cantik dah lawa, macam sayang pulak nak jual, ikutkan hati kalau aku tak sabar dulu aku dah suruh laki aku jual kereta ni amik je kete auto tapi bila dah pakai sport rim aku tengok lagi cantik dari cik alza sebelah tu huhu, sayanglah nak jual nak bela elok-elok bagi cantik. Berkat kesabaran rupanya dari tukar kereta tambah hutang lagi baik repair je kereta ni, Tula ada hikmahnya bersabar mintak satu je tayar secondhand dapat empat tayar baru huhuhu...


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Friday, October 21, 2016

Forest City, Gelang Patah - Bandar hijau ala-ala hutan tropika

www.tips-fb.com

Salam

Ahad lepas lepas tak ingat tarikh malas nak tengok calendar, aku suami, abah dan mak mertua serta adik ipar dan biras jenjalan dekat Forest City, ni adalah planning dari adik ipar aku. kami ngeko je, bab berjalan jarang nak tolak haha... memandangkan laki aku time tu 2 minggu strait cuti sabtu dan ahad (AL). Kitaorang  pergi balik hari je memandangkan Batu Pahat dengan JB tak jauh sangat

Nak ke Forest City, Gelang Patah kena ikut lebuhraya Link ke-2 menghala ke Tuas, tapi belok ke kiri menuju ke Gelang Patah / Tanjung Pelepas. Nanti akan ada signboard menuju ke Forest City. Lebuhraya tu masih dalam pembinaan jadi tak siap sepenuhnya tapi kita masih boleh menggunakan untuk ke Forest City.  Apa yang best sepanjang melalui kawasan tersebut korang akan jumpa bunga warna-warni disusun ditepi-tepi jalan lepas tu ada pakej security guard tabik hormat dekat semua kenderaan yang lalu.

Masa tu aku tak tau pun Forest City ni ape kebendanya. Lupa nak google... 1st time datang aku tak buat research haha.... Yang aku tau bila dah sampai tempat tu hijau je semua cantik, menarik kau memang dabomb!

Nak terang pun aku tak pandai tapi korang pergilah sendiri tengok memang cantik hoiii nak bergambar sampai lebam pun boleh terpesona nau-nau. Apa yang aku tau sikit-sikit Forest City adalah kawasan laut yang telah ditambak dan dibina untuk warga antarabangsa terutama warga singapura dan china sebagai secondhome mereka dengan konsep sebuah bandar hijau ala-ala hutan tropika


Kalau boleh nampak ada pantai buatan manusia, nun disana tu Singapura.

Ada jugak mall tapi masih belum beroperasi sepenuhnya,masih banyak lot yang belum dibuka. kitaorg park kereta dalam mall masih tak kena bayar lagi. kalau nak makan sini susah sikit sebab kan baru lagi so tak banyak tempat makan. kalau ada pun non halal aku rasa -.='. So time tu yang ada pun cuma Papa Rich sahaja. gigih makan dekat situ. orang memang full la kat situ. Dah situ je yang orang Islam boleh makan.

Ada hotel jugak dekat sini. Hotel phoenix dekat sangat dengan mall So yang nak stay dekat sini pun boleh. Aku pelik jugak mula-mula mana semua orang pergi sedangkan sebelum aku masuk dalam mall banyak gila kereta, beribu tau macam ada pesta muda-mudi je tapi bila masuk mall nan hado ramai pun orang.



Rupa-rupanya diaowang berpesta dekat sini patutlah dari jauh aku dengar riuh semacam. Ada pool rupanya. tak sure kena bayar ke apa, tapi rasa kena bayar mana ada dalam Malaysia ni free, Selagi dibawah pimpinan Pak najib kahkah.. selautan umat manusia ni riuh rendah.sini rupanya mereka berkumpul. Pool tu aku nampak macam tuk kanak-kanak, mak pak aku tak sure boleh join sekaki ke tidak. Sebab kami takde anak kecil so takdelah pergi terjah. Kami just bergambar jela.

 Cantik kan landskap dekat sini
Tengok laki aku, kemain sangat, masa ni security tak nampak lagi kami ambil gambar, lepas tu adalah bebudak nak bergambar kat situ terus kena tiup wisel hahaha..kesian tak sempat ambil gambar. Sebenarnya rumput dekat situ tak boleh pijak tapi kami selamba badak je posing-posing.


kreatif gila buat pokok macam tu.


Banyak sangat view yang menarik korang boleh bergambar, sebab dekat sini ada arca-arca binatang macam singa laut, ketam, ikan nemo dan lain-lain.


Gambar aku dekat arca nan hado jadi aku tempek gambar adik ipar aku dengan keizinan hokeh takde cilok2 punya

Panas tak hingat dunia, tu mak dengan abah mertua kita, sempoi tau ikut anak-anak berjalan, syukur masih sihat

Gambar pun tak banyak gambar laki bini pun takde, Laki aku tak berapa sihat, panas gila time tu payung tak bawak makanya takdelah bergambar sakan just duduk tempat yang redup. Sebagai isteri yang mithali aku pun ikutlah laki aku takkan aku nak pegi bergambar sensorang pulak takmolah.*redha dalam pasrah daku berserah, . adik ipar aku je dgn suaminya bergambar. Aku, suami dengan abah dan mak mertua cari tempat duduk,

Dah habis sesi bergambar sampai lebam, kitaorang pun berangkat pulang. korang tau time kitaorg dah nak keluar, banyak gila kereta yang nak masuk ke Forest City ni, beratur panjang sampai stuck, berbatu-batu jem, siap ada tu patah balik sebab tak sanggup nak redah. Fuhhhhh, nasib baik kami dah nak balik haha...So aku sarankan kalau nak pergi sini, pergi awal pagi lagipun tak panas sgt. Kalau taknak makan dekat situ bawak bekal.

Next destination kitaorang terjah Restoran Kacang Pool Haji, dah alang-alang sampai JB kenalah jalan-jalan cari makan, kacang pool ni aku pernah rasa sekali dekat shah alam, kira ni kali kedua. sedap gila pekat kuahnya. memang terbaik. Oh ye, buat orang putrajaya yang nak rasa kacang pool haji ni boleh rasa sebab dah ada cawangan dekat Putrajaya.



Sekian abis sudah cerita short vacation yang last minute planning huhu, Segala kos makan, minyak dan tol ditaja oleh adik ipar aku. Terima kasih tau tau semoga dimurahkan rezeki selalu boleh jenjalan lagi. Harap mak abah sihat dan kuat untuk berjalan.




♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Wednesday, October 12, 2016

Wordless Wednesday- TQ NUFFNANG

www.tips-fb.com


Syukur alhamdulillah, walau blog suam-suam kuku, hampir setahun menyepi, sekarang je ada rajin sikit buat entry, Nuffnang masih baik hati bagi BE kat blog ni. Terima Kasih daun keladi NUFFNANG

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Monday, October 10, 2016

Happy birthday Kak Chik

www.tips-fb.com

Salam

Dah kenapa berderet-deret je cerita pasal birthday ni, nak buek camno tiap-tiap bulan ada je ahli keluarga yang lahir so wajib celebrate kalau ada kelapangan, ni besday adik pempuan bongsu aku, kira dia pempuan yang last la. Acah-acah manjalah konon puiii ! mengade.Dalam family kitaorg panggil dia 'kak chik'.

Kalau dulu ahli keluarga kesemuanya berada di Kuala Lumpur, sekarang mak abah dah duduk Johor, aku dengan abang pun, so kalau nak meriah celebrate birthday kena balik kampung haha..gigihla adik-adik aku ni balik bercuti sebab nak celebrate birthday sendiri bersama keluarga. Sweet sangat ~


Beriya sangat kali ni adik aku nak celebrate bagai birthday dia. Sebab dia rasa tahun ni tahun bertuah dia tahun kebebasan tahun kemerdekaan tahun kemajuan dan tahun segala tahun kekdahnya. Rezeki yang melimpah ruah dapat naik pangkat so dia nak sebarkan rezeki dia pada keluarga. Masa majlis tu mak aku ada masak rendang pulut kuning,mak aih bapak sedap ! Kak chik sponser satay bape ratus cucuk ntah tak tau aku. Maaf gambar takde sebab dah abis licin semuanya. Esoknya abah aku masak nasi lemak ayam untuk disedekahkan dekat masjid. Niat kak chik sempena besday nak sedekahkan kat masjid. Tak lupa kek yang seketul di atas tu kakak ipar aku buatkan, bahan-bahan dan decoration by aku ~


Nila birthday girlnya, yang ke berapa ntah lupa lak malas kira haha wish pun aku malas, cuma aku nak cakap perangai tu jangan nak menurun sangat eih. Aku peratikan je kau ni Ingat, aku ni contoh masa depan kau kalau ko tak beringat dari sekarang. adik aku ni masih single tau tau tapi not available kot kahkah...*siap promote kemahen*


Gambar laki bini wajiblah tempek bukan senang nak gambar berdua fefeling romantika de amore. Romantika sangat aku tengok senyum dah macam kerang busuk je dedua. Lantak situ janji bahagia.


Alhamdulillah sekali lagi ahli keluarga cukup semuanya siap ada penambahan sorang ahli baru anak adik aku. Kira cucu Ahmad dah dua sekarang ni. Masa birthday hariz *anak buah pertama* bulan lepas temanya warna merah entry ni. Kali ni tema warna biru, kemain siap tema bagai jenuhla kami semua ikut tema termasuk mak dan abah hihi...


Kenalkan anak buah pertama aku Muhamad Hariz umur 2 tahun, banyak akai sekarang ni, dah susah nak dicium, makin melasak makin banyak cakap. susah nak cium, kalau nak cium kena tangkap dia. kawan gaduh tapi tak makan saman, kadang manja kadang liar, kadang taknak kawan. kadang kawan. Time ni atuk tengah baca doa sebelum makan. orang tadah tangan dia kemain selfie dengan makngahnya. Suka tengok muka sendiri dekat fon bajet macho ? batang hidung pun takde. Ada kejadian kelakar time ni, atuk baca doa dia nampak paksu dia *adik bongsu aku*  tadah tangan tapi tak cakap 'amin' dia pergi dekat paksu dia pukul paksunya sebab xcakap 'amin' semua gelak time tu. Heiii macam-macam gelagat tau.


Syukur masih diberi peluang berkumpul satu keluarga. Mak dan Abah masih sihat, Itu pun dah cukup membahagiakan aku dan adik beradik lain. Harapan aku semoga kita semua sentiasa dilimpahkan rezeki.





♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Friday, October 7, 2016

Sambut Birthday Suami di Leezo Restaurant

www.tips-fb.com

Salam

Oooommmmgggg tak percaya aku makin rajin update blog kahkah... Dan rupanya banyak jugak perkara yang manis,masam, pahit kelat sepanjang aku berhijrah ni. Apa yang pasti aku happy dan tenang sekarang ni, NO MORE TEARS...

Tak pasti apa semangat yang datang buatkan aku kental gila nak update segala mak nenek peristiwa yang berlaku sepanjang hampir setahun aku menyepikan diri dalam dunia blog. Harap diberi ketabahan dan kekuatan untuk menghupdate segala cerita.

Intro je dah berjela, sebelum lari tajuk aku nak kembali ke pangkal jalan yang lurusssssss. Cerita 6 bulan yang dah berlalu, sekali lagi cerita basi damn ! damn ! tapi tak kira nak update jugak xfedulikkkk~

Birthday laki bulan 3 hari tu, kitaorg pegi makan je takde apa yg special pun cuma dah lama tak makan meriah sejak pindah so hari tu ingat nak pegi celebrate.

Aku ada satu tabiat kalau nak pegi tempat makan untuk celebrate something special aku akan buat research. Yelaaaa alang-alang hari special tempat kena special tapi kena dengan duit aku yang tak berapa ramai tu. Dekat johor ni, aku memang tak tahu langsung apa-apa atau mana-mana tempat makan yang rare or sedap makanannya. Kalau dulu balik kampung aku selalu pergi Square One dengan BP mall je kalau nak melantak favourite place pun dekat foodcourt je. La nie bila dah stay Johor haruslah aku cari cafe-cafe yang rare dan sedap dekat sini.

Orang Batu Pahat mesti pernah dengar  dan tahu LEEZO RESTAURANT kan? kira famous amous la kat Batu Pahat ni, tapi dia ada 2 cawangan satu berdekatan dengan aeon big tu LEEZO RESTAURANT satu lagi dekat Parit Raja yang tu LEEZO CONTAINER. yang ni sesuai kalau nak celebrate besday party sebab tempatnya luas dan paling best ada container nampakla view tu cantik sikit  Aku pergi yang dekat Aeon Big sebab dekat dan senang.


Memang pencinta makanan sangat laki aku ni, jaranglah makanan tu dia kata tak sedap even telur dadar yang aku goreng kahkah. Keje bahagian perhotelan benda-benda ni memang makanan dia, tetap tak rasa jemu aishhhh~ laki aku makanlah apa pun secara automatik kita pun nak rasa jugak sebab tengok dia makan tu menyelerakan. Jadi jangan hairanlah kalau kami sama-sama membesar bagaikan Juara ! Muahaha...


Meatball tu sedap, gambar muka aku abaikan candid laki aku, motif tayang fon tu? arwah dah Note 11 aku tu sayang gilaaa, arwah baik orangya haha...


Antara menu yang disediakan adalah western food dan asia food.Tapi tekak aku ni kalau makan dengan laki aku dia automatik tukar western mengade sangattttt!!! Aku pun pandai makan western setelah kawin dengan laki aku kot ! kalau tak sebelum tu chicken chop pun tak kenal haha...

Dessert dia memang best dan menarik 



tengok gambar pun boleh terliur, ape pesen ntah -.='


Nak wish birthday suami pun dah basi sebab cete dah lama berlalu, tapi masa birthday dia hari tu aku adalah bisik-bisik berdoa *sambil tadah tangan* semoga dia sentiasa dimurahkan rezeki diberikan kesihatan supaya boleh bekerja dan menanggung keperluan isteri dia yang cumel ni, jangan pening kepala sangat ye.



DETAILS LEEZO RESTAURANT / LEEZO CONTAINER

FACEBOOK                  : https://www.facebook.com/leezorestaurant
INSTAGRAM                : leezorestaurant
BUSINESS HOUR        : 5 P.M - 12.15 A.M
OPEN                             : Tuesday - Sunday ( Monday closed )
FOR BOOKING            : 019- 756 6080 / 019 - 7701040







♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...