Terima Kasih Sudi Like

Monday, April 30, 2018

TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI PENANG (DAY 2)

www.tips-fb.com


Salam


Hi korang kalau masih ada yang belum baca entry sebelum-sebelumnya boleh klik link biru tu ye. Oke sambung untuk hari kedua di Penang. #Kemanakitaharini untuk hari ke 2? Pagi-pagi lagi dalam pukul lapan pagi macam tu kitaorang dah get ready untuk breakfast.Tempat ni memang paling famouslah kalau time breakfast. Dia kena goyang dulu baru bole makan eh !

ROTI CANAI TRANSFER ROAD

Rata-rata kalau orang yang travel ke Penang mesti wajib makan dekat sini sebabnya roti canai dia unik sikit bagi aku lah. Kat sini pun famous dengan roti telur goyang, marilah bergoyang eh! eh! marilah bergoyang eh eh…eh engkau over pulak kan ?


Ane, roti canai kuah banjir satu ! Siap ! Sekali amek kauuuuu memang banjir dia bagi lepas tu tertonggok seketul ayam dalam pinggan kau. Aku ingt ayam tu dia potong kecik-kecik tau sekali segedabak besau dia bagi. Roti canai dia memang tak dinafikan sedap dan lembut memang kenyang sehari lah.

Lepas tu aku order roti telur goyang. Masa makanan tiba tu, orang sekeliling dah tengok semacam dah sebabnya kita 3 orang tapi order makan macam 6 org punya makan Ada aku K? kata memang datang penang nak makan kan apa lagi makan puas-puas lah.

Alamat : NO 56, Jalan Transfer Road, Georgetown 10050 penang
Waktu Urusniaga : 7.00 pg – 1.00 tghari

Seterusnya kita ke mana? Perut dah selamat di isi memang kenyang gila puas hati. So next destination adalah :-


PENANG HILL

Aku risau masa g penang tak dapat pegi Penang Hill tau, sebab aku ada baca post Kak Neena (blogger) time tu bulan 11,2017 dia pegi tutup under construction sebab Penang baru lepas banjir. So aku kena cari aktiviti lain untuk gantikan kalau x dapat p penang hill tu.Kemudian tak lama lepas tu ada sorang lagi kawan aku dekat FB nampak dia update dia g Penang Hill time tu bulan 2,2018 so aku tnya lah, fuh legaaa Penang Hill dah dibuka semula.



Acely laki aku bukan main suka lagi dapat g penang hill, rupanya impian dia sejak belas tahun yg lalu huhuhu…Tak sangka pada hari birthday dia kita sambut nun tinggi di atas bukit bendera bang oiii..sweet angat-angat bini awak ni tau. Saya mampu sambut dekat bukit ni je bang, In Sha Allah ada rezeki mana tau sambut dekat gunung kinabalu ke kan hikhikhik…


Bukan selalu tepek gambar berdua, sesekali bagilah can siked ....

 
Ni bff kita since darjah 1 oke !, bila aku cakap ada tiket murah, nak tak gi Penang ? dia terus on haha...

Sebenarnya kita g Penang Hill tu kan bukan ada pape pun, kita sebenar-benarnya Cuma nak rasa ice kacang lily je hahahaha..Tengok macam menarik beno rupanya warna-warni kita suka mengoda sgt tau ! kata food hunter kan so mestila try semua.





*Tips : Disarankan datang pepagi sebab tak ramai lagi orang, bawakla topi ke, kipas tangan ke sebab panas lit lit dekat atas sana walaupun baru pukul 11 tengah hari. Walaupun bukit tu tinggi tapi tak rasa sejuk pun.

Alamat : PERBADANAN BUKIT BENDERA PULAU PINANG
                Jalan Stesen Bukit Bendera 11500 Air Itam, Pulau Pinang

Kaunter Tiket : 6.20 am -10.30 pm
Jadual Train   :  6.30 am – 11.00 pm ( berlepas setiap 30 minit )
Tiket Masuk : RM 10.00 seorang
Instagram/FB  :mypenanghill


WONDERFOOD MUSEUM

Jam menunjukkan pukul 11.30 lebih kurang, masih awal lagi kalau nak lunch sebab perut masih kenyang akibat penangan sarapan pagi tadi. So kitaorang decide pergi wonderfood museum dulu. Apa yang ada dekat museum ni??? Semuanya replica makanan tapi jenis gergasi. Nampak macam real beb! Series tak tipu tau !!! Tak caya meh layan gambar-gambar yang ada.












Alamat : NO 49, lebuh pantai,10300 Georgetown Penang
Tiket Masuk : RM 15.00
Instagram : wonderfoodmuseum
Facebook  : Wonderfood Museum Penang

RESTORAN KAPITAN

Lunch untuk hari kedua kitaorang memilih Restoran Kapitan. Dari blog-blog yang aku baca, antara menu yang best adalah Briani Claypot dan Ayan Tandoori. Acely banyak lagi menu yang sedap dan famous tapi masa aku pegi tu tersangatlah panas bak ang lepas tu kena jalan kaki bapak jauh sebab parking takde tu yang sampai tak boleh pikir so decide menu Briani Claypot itupun kongsi sebab rasa macam banyak, kongsi pun tak habis ko tau. Tak taulah sebab kenyang lagi ke tau panas sangat sampai makanan tak habis huhu…



Alamat : NO 93, Jalan lebuh chulia, Georgetown penang

Lepas makan kitaorang balik ke hotel untuk solat dan berehat sebentar untuk meneruskan aktiviti pada belah petang pulak.


STREET ART PENANG

Sebelum g street art tu kitaorang singgah kejap dekat Market Chowrasta untuk beli jeruk pak ali untuk mak abah, adik beradik dan mertua. Tak lupa souvenir untuk kawan-kawan kita jugak. Tak boleh beli banyak sebab tak add on luggage lagipun dah check in sesiap so terbatas untuk borong satu kedai hikhikhik..Selamat duit hahaha...

JERUK MADU PAK ALI
PINK LADIES ENTERPRISE (MARKET CHOWRASTA)

ALAMAT : 423 & 425, JALAN PENANG 10000 GEORGETOWN PENANG
WAKTU URUSNIAGA : ISNIN-KHAMIS ( 9.00 PG- 8.00 MALAM ) JUMAAT- AHAD
                                        ( 8.30 PG – 8.30 MALAM )
WAZE : JERUK MADU PAK ALI JALAN PENANG

Lepas tu baru pegi street art. Cuaca boleh tahan jugakla berkicap ketiak kita wak, tapi demi meneruskan misi gagah jugakla mencari mural-mural untuk bergambar. Mural dekat penang dia bukan duduk setempat kita kena pandai cari. Kalau ada peta senanglah mencari,lagipun jalan kaki wey tak daya nak pegi jauh. So mana ada tu jela dan tangkap gambar, janji ada sekeping dua keping jadilah nak…







MEE SOTONG HAMEED PATA

Untuk makan petang kitaorang nak cuba mee sotong pulak. Aku kalau mee ‘kureng’ sikit lagilah sambal sotong yang jenis kurita tu. Tapi mee sotong ni memang sedap gila wey~~ Tak tahulah resepi dia macamana tak sama macam mee goreng biasa tu, perah dengan limau lagi terangkat kesedapannya.

Yang buat mee tu sedap sambal sotong dia tu, lagi satu mee sotong mesti kena order dengan coconut shake baru boleh shake-shake u ollssss~



Alamat : NO 6, Kota Selera Padang Kota Lama (Medan Espelanade) ( pukul 8 malam tutup )

*seeloknya jangan datang lewat sebab kekadang belum pukul 8 malam mee sotong dah habis !


Oke itu sahaja itinerary untuk hari kedua, malam kitaorg tak keluar sebab perut kenyang di isi memacam sepanjang hari, so lepak sahaja di bilik mengemas apa yang patut untuk ready check out esok harinya.

KIRA- KIRA PERBELANJAAN :
Breakfast roti canai  transfer road (2 org) : RM16.00
Roti Telur Goyang (2 org) : RM8.00
Air : RM3.00
Tiket Penang Hill (2 org ) : RM20.00
Ice Kacang Lily (2 org) : RM24.00
Tiket Wonderfood Museum (2 org) : RM30.00
 Lunch Restoran Kapitan (2 org) : RM17.70
Shopping dekat Jeruk Madu Pak Ali : RM63.20
Mee Sotong Hameed Pata :RM 16.50
TOTAL = RM198.40


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Thursday, April 26, 2018

TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI PENANG (DAY 1)

www.tips-fb.com


Salam,


Sambungan cerita, dekat KLIA 2 sebelum departure kitaorang timbang dulu beg sebab risau takut lebih 7kg, sek bek ngam-ngam je phewwww lega~ Cuma xlega time balik sebab mesti extra 7kg punya muakakaka..xpe balik je pk. So xde nak check in pape tgk jam awal lagi so kitaorg decide makan dekat kfc sebab tu je paling dekat dgn departure hall.

KL-Penang Cuma 1 jam 5 minit je tak dan ko nak tidur pun sembang gosip membawang kejap udah sampai haha…. Tiba je airport penang kereta sewa pun dah sedia tunggu, kira waktu ngam-ngam time lunch perut dah tunjuk tanda kelaparan terus kitaorang menuju ke Restoran Deen nasi Kandar.

RESTORAN DEEN NASI KANDAR



Bajet macam bercuti waktu orang bekerja tak ramai orang la kat kedai nasi kandar ni kan, tekaan ko meleset sebabnya ko sampai-sampai pun kena beratur haha..lama jugakla beratur 20 minit ada aku rasa,tapi demi merasai kenikmatan nasi kandar yang orang canang-canang tu, ku gagahkan jualah beratur. Nasib berbaloi memang sedap gila kuah-kuah yg dicampur tu, harga pun bolehla takde mahal sangat takde murah sangat, Cuma aku mintak telur sotong takde pulak dah habis ke atau hari tu memang tak masak so aku mintak telur ikan + ayam goreng berempah dengan sayur


yang paling banyak tu aku punya hahaha...ayam kongsi dengan laki besar kot tak abis makan


Lepas makan terus menuju ke hotel utk check in. Tapi malangnyaa bilik satu je dah siap satu lagi belum siap so aku dgn laki aku tumpang bilik fiza utk solat dan siap-siap sebab pukul 3.30 petang kitaorg nak keluar lagi.

PENANG 3D TRICK ART MUSEUM



Dalam museum ni korang boleh bergambar, jangan risau kalau takde sape nak tangkapkan gambar korang nanti ada orang yg tlg ambilkan. 

Alamat : No 10, Lebuh Penang, 10200 George Town, Penang.
Waktu Operasi : 9 pagi – 6 petang
Harga Tiket : RM 15.00

*Tolong pakai kasut yang mudah tanggal dan mudah pakai balik atau senang selipar je sebabnya kebanyakkan tempat nak bergambar tanggal kasut





dap satu kali haha...jenuh suruh diri tegak tapi aku tetap rasa senget  hebak kan tak jatuh pun



RESTORAN SUP HAMEED

Ramai cakap kalau dtg penang sup ni kena cuba, so marilah kita cuba, lepas g museum singgah sini makan petang, so order roti dengan sup daging sahaja lagipun masih kenyang makan nasi kandar.



Serius memang sedap kuah dia pekat, daging lembut macam ayam tak yah beria kau nak gigit sekuat hati bagi lumat, kuah dia sedap panas-panas cicah dengan roti terbaik !


No 5, Penang Road 10000 Penang *hadapan Hotel M’sia Georgetown
Contact No : 04 -2294851

Lepas tu kami balik ke hotel untuk berehat  malam dalam pukul 8 malam kami ada aktiviti lain pulak yang menanti.

AVATAR SECRET GARDEN, TANJUNG TOKONG

Kalau rasa nak fefeling avatar inilah tempatnya, cantik tempatnya dipenuhi lampu yang bertukar warna bergantungan pada pokok. Tempat ni kena naik tangga sikit. Kalau hp canggih lagi cantik gambar Nampak macam real. Warna lampu bertukar-tukar so boleh tangkap gambar dengan berlainan colour lampu.

 Dekat sini kitaorg parking luar dekat rumah-rumah orang tu, tapi sebenarnya korang boleh masuk dalam sikit lagi sebab memg disediakan tempat parking. Aku tak tahu so parking luar janji ada parking oke je. Menapak pun tak jauh sangat. Bayaran parking RM5 ada orang jaga kereta kat situ, penduduk dekat situ kot.


nampak deretan kereta tu, korang parking situ oke, macam aku parking luar jauh sikit jalan hihi..gambar ni di ambil dari atas dekat pokok-pokok berwarna tu


Masuk dekat avatar tu kena bayar RM1 sorang. Ada orang kata tempat ni tak berapa sesuai utk baby sebab ada tokong besar berdekatan situ. Macam keras jugaklah. Tapi depends on masing-masing punya kepercayaan.



Cantik kan ? nampak real fantasy sangat !


GANI FAMOUS PASEMBUR




Masa untuk makan malam, time tu lebih kurang pukul 10 aku rasa, so kalau ikut itinerary kitaorg nak pegi makan pasembur dekat Padang Kota. Tapi bila sampai macam banyak kedai tutup, so tak banyak pilihan la, terus order dekat Gani Famous Pasembur



Aku 1st time rasa, tapi seriesly memang sedap gila. Aku ingat pasembur ni macam rasa yong tau fu tau haha…Bila dah rasa sedap nak arwah !!!! Kuah dia ada rasa pedas sikit manis sikit lain dari yong tau fu. Dan sekarang aku rasa menyesal dan bersalah sebab makan sekali je, nak makan lagi wuarghhhhh.. entah bila nak pergi penang lagi.

Tips : kalau taknak terkujat dengan harga yang mahal nak arwah tu, korang jangan ambil seafood oke !

Selesai sudah aktiviti untuk hari pertama di Penang, so hari kedua #kemanakitaharini korang kena tunggulah ye. Kalau angin rajin aku datang aku update lelaju. Kalau slow je macam siput ba  alip ba ya korang tunggulah sampai berjanggut ye oke terima kasih I lap u haha…


KIRA- KIRA PERBELANJAAN :

Breakfast KFC (2 org) : RM20.00
Minyak kereta : RM25.00
Lunch Restoran Deen Nasi Kandar (2 org ) : RM21.20
Tiket Penang 3D Art Museum (2 org) : RM30.00
Makan Restoran Sup Hameed : RM8.00
 Tiker masuk Avatar Secret Garden (2 org) : RM2.00
Parking kereta dkt Tanjung Tokong : RM5.00
Makan pasembur kat Gani Famous Pasembor : RM12.00 ( kongsi )
ABC dan air : RM10.00

TOTAL = RM 133.20



♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...