Terima Kasih Sudi Like

Friday, October 28, 2016

Tempoh Masak Pasta

www.tips-fb.com

Salam

Siapa suka makan pasta ? Aku percaya ramai yang suka makan dan suka buat western food ni kan, tapi kadang- kadang kita tak pandai nak agak berapa lama tempoh masak (rebus) pasta.

Pasta ada dua jenis iaitu pasta panjang dan pasta pendek. Dan tempoh masa untuk jenis pasta ni pun berbeza. Mari aku sharekan tempoh masak kedua-dua jenis pasta ni. Aku pun bukan tau berapa minit tempoh yang diambil untuk pasta masak dengan elok, selalu kalau masak tu aku rasa aku picit-picit dah lembut oke la tu, tapi kadang-kadang sampai overcook sebab tak pandai agak kan ? nasiblah labu -.='

Pasta Panjang

- Fettuccine                      - 10 minit
- Linguine                        -   10 minit
- Spinach Fettuccine        - 10 minit
- Vermicelli                      - 6 minit
- Spaghetti                       - 13 minit
- Angel Hair                    - 2 minit

Pasta Pendek

- Spirals                           - 6 minit
-Vegeroni Spirals             - 6 minit
-Penne                              - 12 minit
- Small Shells                   - 10 minit
- Elbows                           - 8 minit
- Macaroni                       - 8 minit
- Bowties                         - 10 minit



Jemput makan semua heeee...


* tips :biasanya masa nak rebus apa-apa pasta macam macaroni or spaghetti aku akan letak sedikit  olive oil supaya nanti bila ditoskan air  pasta tu tidak melekat dan kering.


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

7 comments:

Noor Maizan said... Click To Reply!

Mai akan letak garam sikit dalam air waktu rebus tu, lepas angkat toskan pastu masukkan butter, perghh lemak berkrim sedap lerr pasta, eh terliur pulak.

NinaAz said... Click To Reply!

baru tingat nk buat spageti goreng mlm ni. masuk sini terusss lapar tgk pic. hihi

Baiduri said... Click To Reply!

Oo....ada time rupanye nk rebus, kite pon biasa main agak2 je.... ank2 memang suka mkn makaroni n spegeti.... 10s sharing, pasni xde la overcooked lg =)

Orked V. said... Click To Reply!

klw overcook kan, toskan then biar die expose kat udara. membantu la sikit2. hehehehehehe. kite penah overcook angel hair. mcm nak hancur mase gaul ngn bolognese. huhu. pastu dah pandai sket dah ecewahhh

Nory Zoulkefle said... Click To Reply!

wahhh gud info ni..
aku masak bihun pon tak pass lagi ni...
muahahaha

Aesya Zealous said... Click To Reply!

good info. selalu failed kalau rebus angel hair, spagetti dan adik beradiknya selalu tak pass..huhu

Jueliza Jamani said... Click To Reply!

ohh.. selalu masak dlm noxxa jer.. hehe salam kenal.. follower 978

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...