Terima Kasih Sudi Like

Thursday, November 10, 2016

Kisah Peti Ais Yang Penuh Tragis

www.tips-fb.com

Salam

Al kisahnya, sejak aku pindah rumah kira-kira 2 bulan lalu, peti ais kat rumah tu memang rosak, boleh on tapi tak sejuk, bila aku bukak pintu terus mati, seolah-olah macam punca elektrik tak sampai, gitula kot, aku bukan pandai sangat bab arus elektrik ni.

Dah nama rosak kena lah baiki kan, sebab peti ais ni salah satu benda penting jugak untuk isteri mithali macam aku * muntah hijau nak masak segala macam makan makanan untuk suami tersayang *bajet macam handal masak.

Panggil lah orang datang baiki *kawan suami, biasalah kita ni kena tolong orang melayu dulu, nak-nak kawan-kawan, kang kata menyombong lak. Oke fine bagilah job, tapi sampai seminggu diam, seminggu lagi senyap. eh. eh lama pulak rasa kita nak guna ni peti ais ni.

Call-call kata tak dapat buat hmmmm~ lama tau aku tunggu dengan harapan peti ais aku akan baik semula. Then dia pulang barang yang xdapat dibaiki tu, Next panggil lagi orang lain, Melayu jugak, ye memang nak melayu sebab seboleh-bolehnya nak tolong jugak bangsa kita. Tapi in the end still same bad service, orang nak bagi duit pun susah. Bukan nak kondem tapi tu memang fakta.

So aku pun dah fed up,senyap jela pasal isu ni sebab tak tau nak panggil sape dah tolong baiki...  walau takde peti ais hidup perlu diteruskan ececeh..... Jadi aku pasrahlah dan redha. Aku tetap masak tapi masak yang simple- simple jela, beli bahan yang hari tu masak hari tu abeskan. 

Tragis sangat aku rasa kisah peti ais aku ni, kecian ia mungkin merajuk sebab banyak kali pindah randah, bayangkan dari keramat ke Ampang lepas tu rumah mak aku ( Batu Pahat) lepas tu pindah lagi rumah aku sekarang. kesana kesini aku angkut tu yang dia meragam.

Peti ais tu pun baru lagi aku beli, before tu hat kecik je peti ais (satu pintu)  zaman laki aku bujang bila dah kawin aku nakla yang besar *ikut size bini tuannya yang godang haha......

Tup-tup bulan ni laki aku buat hal lagi, aku balik keje tiba-tiba laki aku cakap abang dah beli peti ais baru untuk sayang. aku like haaaaaaa...what????? Beli????bila????kenapa???? eh aneh-aneh je laki aku ni kadang-kadang. tak bincang tak tanya tup-tup beli seketul peti ais untuk bini. melting kita -.-


Macamana tak terkujat beruk sebab bulan lepas je suami dah hadiahkan INI ko agak-agak kalau mintak nak beli peti ais pulak, tak botak kepala laki aku. Kecian tau. Tapi entahlah mungkin dah namanya rezeki, aku bersyukur jela suami nak belikan, walau ianya seketul peti ais, aku rasa macam laki aku bagi rantai emas tau. 

Apa-apa pun aku bersyukur sangat-sangat dengan kehidupan hari ni, walaupun mula-mula rasa pahit terpaksa ditelan tapi aku yakin akan manis jua akhirnya. Sebenarnya masa aku masuk rumah baru ni, banyak lagi rezeki yang aku dapat nak cerita pun tak tau macamana tapi cukuplah aku boleh cakap yang aku sangat-sangat-sangat bersyukur. nak cerita banyak lagi tak payahla bukan apa takut nanti aku nangis, sebab syahdu sangat cerita aku ni.Jadi biarlah aku simpan sendiri kisah tu jadikan kenangan abadi.


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

10 comments:

Rozita Abdul Rahman said... Click To Reply!

alhamdulillah... bertuahnya badan..

Sheila Salim said... Click To Reply!

Assalamualaikum mila. Alaahh sweetnya mcdee ni. Lama tak jumpa. Mila sihat ke kat johor tu.. hehehe kirim salam mcdee ye. Kata dia hadi rindu nak lepak2 dengan geng korang..

dorsett pink said... Click To Reply!

Hahahha. Kelakarlah... peti ais baru ni berapa leter. So peti ais lama campak mana?

Nory Zoulkefle said... Click To Reply!

Wahhhh bestnya peti ais baru...nory ngidam.jugak nak yg 2 pintu tu...baru start menabung sehari singgit ni..hahahha

Adam said... Click To Reply!

Hahaha,
Peti ais pun jadi cerita. Lepas ni cerita apa. Tv kot.

Thanks from
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

mama tisya said... Click To Reply!

blk kj, ada peti ais br..syokkkkkkk

atiehilmi dot com said... Click To Reply!

hahahaha~ comel tau !! ala ala surprise la tu.. tapi peti ais.. okay hape..

Aty_Fared said... Click To Reply!

ok lah tu..tak yah mintak2 terus dapat baru.. susah tau takde peties ni..akak dulu baru kawn..bende lain tak beli lagi..peties dan mesen basuh beli dulu..heheh

Reen Johari said... Click To Reply!

Sweet.. Hihihi suami nak mudahkan kerja isterinya... Rezeki dpt peti ais baru.. :D

adianiez AIDA said... Click To Reply!

Umah baru ekk? Tahniah...
peti ais baru da dpt lom :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...