Terima Kasih Sudi Like

Friday, August 5, 2011

Anoreksia

www.tips-fb.com

sudah pasti kowg sudah biasa mendengar ttg anoreksia kan? tapi tahukah kowg penyakit ni? kebanyakkan org hnya tau bahawa anoreksia adalah penyakit yang berkaitan dgn corak pemakanan seseorang.

Jom aku bawa kowg utk mengenali penyakit ni, Kongsi sedikit info dgn kowg,.teruskan bacaan sampai menguap duapuluhlapanbelasratus ye...

Anoreksia ni merupakan gangguan makan dimana seseorang itu sering menolak utk makan sehingga mengakibatkan penurunan berat bdn secara mendadak

Terjadinya anoreksia ni adalah disebabkan :-
  • sentiasa memandang negatif kpd diri sendiri.dah kurus pun still cakap gemuk
  • mempunyai corak pemakanan yg bermasalah sedari kecil
  • bukan disebabkan keturunan tetapi lebih kepada kesihatan mental (tertekan dgn bentuk badan)
Kesan buruk yang akan menanti ialah :-
  • paling teruk MAUT
  • kekurangan air dlm badan
  • kurg nutrisi
  • haid tidak teratur
  • gangguan fungsi hati & buah pinggang
  • mengalami bengkak² badan
Kenali penghidap anoreksia
  • jrg kelihatan utk makan sekiranya makan mereka akan mkn lmbt² dan lebih suka bermain dgn makanan dlm pinggan
  • walaupun ada yg menegur bentuk bdn mereka kuwus, mereka menafikan lebih teruk lagi, mereka berpendapat ia sekadar mengambil hati dan akhirnya akan mengawal makan dgn lebih ketat
talk 2 my hand [biarlah kuwus dgn cara yg sihat jgn diseksa bdn kita 2, bersyukurlah dgn apa yg Allah S.W.T kurniakan buat kita]
               

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

12 comments:

♥Aien Najwa♥ said... Click To Reply!

Yang penting, kiter perlu mkn..dan tidak perlu utk berdiet..buat saket bdn sje..last2 diri sendiri yg susah..gmbar 2 sgt menakutkan..

Akue Achik said... Click To Reply!

naunzubillah..huhuuhu,,aneroksia susah, overweight susah..adoii..+_+

khairul said... Click To Reply!

bahya ni

kayrul-shah said... Click To Reply!

bahaya gak la kalau kurus2 macam nie ye

HuSnA said... Click To Reply!

dasyat kan....lawa x jugak..menakutkan je....

♥ riya ♥ said... Click To Reply!

xcomel gila ! huhu .

unieMARKS :) said... Click To Reply!

kalau aneroksia takpayah susah hati kalau terlebih makan . haih

hadinesta said... Click To Reply!

nice shareinfo, ada bakat jdi dr ni :D peace

AesyaZealous said... Click To Reply!

tak cantik lgsg aneroxia

CikAnyss' :O said... Click To Reply!

adess! wuu , kurus dile

Wani said... Click To Reply!

kurus sangat pun tak boleh, gemuk sangat pun tak boleh.

hmmmmm, haha.

*follow blog ni :)

saya_arief said... Click To Reply!

kurus yang ekstremm.
:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...