Terima Kasih Sudi Like

Saturday, August 6, 2011

Bulimia

www.tips-fb.com

assalamualaikum,

kalu b4 ni aku ade cerita pasal satu  penyakit nie...yg ni pulak satu lagi penyakit yg lebih kurang sama macam Anoreksia...tetapi bezanya mereka lebih cenderung utk makan byk.Kenapa er???nak tau sebabnya?
baca sampai abes jgn duk sangkut2 Oke..biar perabeh nO...

Bulimia merupakan sejenis gangguan corak pemakanan, tapi bezanya mcm yg aku war2kan tadilah  mereka lebih cenderung makan byk berbanding anoreksia yg menolak utk makan.Mereka tidak kisah dgn jumlah makanan yg mereka ambil, tetapi jgn xtau ye kawan2 mereka ni memnyimpan satu rahsi yg buruk dari pengetahuan org lain iaitu mereka akan muntahkan semula makanan di ambil!makan dihadapan org lain hanyalah sekadar menutup kegiatan mereka

Sebab berlakunya bulimia :-

  • mempunyai pengalaman buruk tentang berat badan
  • trauma.sentiasa ingin tampil cantik dihadapan org lain
  • Sedar tentang cara makan yg salah tetapi tdk boleh mengawalnya
Kesan buruk bulimia :-

  • kekurangan air dlm badan
  • kurg nutrisi
  • mengalami masalah pergigian dan saluran esofagus rosak
  • ada tanda pada jari telunjuk( menandakan mereka selalu menjolok tekak sendiri
  • mengalami perubahan bentuk badan tidak seimbang dan masalah kesihatan (sekejap kurus,sekejap berisi)
Kenali penghidap bulimia

  • selalu ke tandas selepas makan.biasanya dlm tempoh sepuluh ke dua puluh minit selepas makan
  • saluran darah pada mata ketara (terjadi kerana tekanan ketika muntah)
talk 2 my hand [bulan pose ni xyahla buat cam 2 kan?kan?xde ape nk dimuntahkan nya pOwn huhu....]
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

4 comments:

zulhilmi.tempoyak said... Click To Reply!

thanks.
adeh. ni yg nk kne jg badan ni..
huhu

Heidi Shafiq said... Click To Reply!

memuntahkan semula? annoying..

kan elok rajin bersenam..

Far8 budak baik said... Click To Reply!

sebelum kene
elakkn kn???
=)

aTy _faRed~ said... Click To Reply!

takut pulak bace..macam2 orang ade kat dunia ni.. dah makan banyak2 lepas tu muntahkan balik.. better diet jer kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...