assalammualaikum,
sumber makcik GoOgle |
Mari kita kenali lebih dekat buah petai yg sering digunakan dalam masakan atau sebagai ulaman dlm masyarakat kita hari nie :-
- Petai @ nama botaninya PARKIA SPECIOSA HASSK merupakan sejenis tumbuhan dlm famili LEGUMINOSAE
- Terdapat beberapa spesies di ngr ini iaitu petai kerayung, petai meranti, petai belalang dan petai padi
- Secara umumnya bij petai mengandungi kalsium,fosforus, zat besi serta kaya dgn vitamin A, B1, B2 dan C
- Selain petai, ulam raja, pegaga, jering dan kerdas juga dimakan segar dan mentah oleh masyarakat negara ini
- Kandungan klorofil di dlmnya berfungsi sebagai agen antioksidan yg baik utk kulit di samping memastikan kesegaran tubuh badan dan memperbaiki sistem penghadaman
- Petai dipercayai mampu menjadi penawar penyakit diabetis dan darah tinggi.
talk 2 my hand-jgn kencing berdiri sambil berlari bila dah makan petai Oke! ;p
12 comments:
aikyaakk..nuru xmkn petai huhuh..
(^___^)
petai mmg sedap... tpi saya xmkn mentah...
kne masak dlm sambal udang ke, ikan bilis ke...
tpi klu ulam raja mmg mkn mentah da sedap
aaaaaa..terliur.sambal petai memang awesome!!
sambal petai best!!!
biarpun kencing bau petai tp arrhhh pedulikkan!!
aslkan nikmat! ahaakkss~~
*info ttg al-quran palsu
jom ke blog cik ana
tak suke - tapi tgok gambor tu nampak macam sedapp xD
emm , petai rasa apa ekk ? hahaaa . pernah rasa tapi luap . ngee
sedaappnyaa..! cafe kat campus slalu gak jual..tapi kan ami x mkn petai..ami plih udang dgn smbal dia je..petai letak tepi hehek
tim suka makan petai!!! sedap even berbau..errk..tak kisah la. hehe
Salam. moshi2..singgah jalan2 bw sini~
Dah lama tak bw ni rindu pulak :)
btw, nice blog~
Visit dari frommetoyou
Arigatou (^____^)
Wa'alaikumussalaam w.b.t....... oo patut pn tanya suka makang petai ke x kat sinun, rupanya ada posting pasal ni! :D
Ambe suka! :)
sedapnya......huhuhu..lamanya xmkn smbal udang ltak petai...
Post a Comment