Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (dipotong kecil )
2 biji bawang besar (dihiris bulat )
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar )
2 batang serai (dititik )
1 sdu pes tomyam
4 helai daun limau purut
2-3 biji limau nipis ( diambil jusnya )
3-4 cawan air
garam & perisa
sedikit minyak
sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato dan lobak)
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang putih hingga wangi dan perang.
2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar, supaya air ayam keluar
3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau
4.Masukkan cili padi, pes tomyam, garam serta perasa. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
5. Last sekali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api
TIPS : Tomyam yang enak, ada sedikit rasa pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
4 comments:
nampak sedap :D yumehhhh
Telan air liur tengokkkk...
errkk
sedapnye Mila...dh lama tak masak tomyam nie...teliur sudah!
pekena ngan telur dadar dan sambal belacan plak memang sedap sgt2 tu
Post a Comment