Terima Kasih Sudi Like

Wednesday, July 18, 2012

Asid folic & Virgin Coconut Oil

www.tips-fb.com

Assalamualaikum,

Macam confiuslah aku ni, nak mintaklah sedikit pendapat dari korang-korang dan korang. Pernah dengar VCO @ nama panjangnya Virgin Coconut Oil. Ada sapa-sapa pernah makan tak ? Kalau pernah mesti tahu khasiatnya. Ni antara khasiatnya yang buat aku tertarik untuk menggunakannya.

 

Kebaikan VCO/MINYAK KELAPA DARA:

KESIHATAN LUARAN

-mengurangkan berat badan dan meningkatkan metabolic
-menghasilkan tenaga segera
-jika disapu, mengurangkan infeksi,mencegah garis halus,hilangkan sterch marks, parut jerawat as well as jerawat,jeragat
-kulit muka tidak berminyak
-lenguh badan hilang
-sering kelihatan bertenaga

KESIHATAN DALAMAN
-bagus untuk ibu mengandung juga..
-bantu hilangkan keletihan
-meningkatkan daya tahan fizikal dan mental
-melindungi tubuh dari risiko kanser,penyakit jantung, tekanan darah tinggi,dan lain2
-gigi jadi kuat dan melindungi diri dari serangan osteoporosis
-memperbaiki kandungan asid dalam rahim wanita
-mengatasi masalah monopos
-regularkan semula PMS anda
-kesuburan
-kurangkan senggugut
-membantu sistem penghadaman dan pencernaan


KESAN SEGERA

-melegakan pernafasan
-melegakan batuk
-melawaskan pembuangan air kecil dan besar
-meningkatkan kadar metabolic
-mengurangkan rasa mudah lapar
-mengurangkan kolestrol dan kadar lemak dalam badan
-mempercepatkan sel-sel kulit mati dengan sel-sel baru(jerawat adn jeragat)
-memusnahkan virus,bakteria,kulat (keracunan makanan)
-tenaga segera


Banyak kan khasiatnya ? Skang yang menjadikan aku pening sedikit. Aku tertarik jugak dengan Asid Folic dimana ianya merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia. Bagi wanita yang merancang kehamilan atau nak hamil dengan cepat disarankan mengambil vitamin ni 3 bulan sebelum kehamilan. Macam aku ni dah kahwin barulah tau ape menatang asid folic ni kalau dulu before kahwin blur-blur je nak paham sekarang barulah dok sibuk kaji itu dan ini heeee...teruuukkk kan ?


Apa yang menjadi masalahnya skank boleh ke kalau aku nak amek kedua-dua vitamin ni dalam satu masa. Takut ada apa-apa efek ke kan ? manelah tau kan, tapi dari apa yang aku baca VCO jugak elok untuk ibu yang mengandung jugak, macam xpe kot makan dua-dua. Ada sapa-sapa boleh share sikit pasal benda ni. Harap korang dapat membantulah insan kerdil ni -.='

Asid Folik penting untuk ibu mengandung...

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

6 comments:

MizzTina said... Click To Reply!

akak dl mkn vco ni.. skang dh stop.. haishh..

Cik Puan Rara said... Click To Reply!

rara xamik pon acid folic before preggy sbb x tau.heee.org ckp2 baru tau,tapi x amik pon pas tu lekat.Alhamdulillah.dye cuma bagi khasiat yg cukup utk baby,

minyak kepala dara tu pon rara mkn jugak lepas 5bulan preggy,kulit cantik jugak,and perut till now nk masuk 8 bulan x de screcth mark lg.ok je. =) rasa ok kot mkn 2 2 ,sbb rara pon mkn 2 2 .

cikchempakaツ said... Click To Reply!

Aku pernah makan vco tu. kesannya bergantung pada individu. contohnya, ia buleh melawaskan. tapi bila aku makan, aku jd susah nak membuang air besar. kadang2, 3 hari baru aku membuang. bila aku stop mkn vco, tiap2 ari aku membuang. so, depends on individu.

asid folik pulak memang bagus untuk mereka2 yang merancang untuk hamil. actually, fungsi utama asid folik tu adalah untuk memperkuat kan rahim and menjana persekitaran yg selesa untuk janin bercambah. ;-)

Ko try lah dlu makan vco tu..tgk seminggu dua, ok ke tak kesannya... :)

Elie Lily said... Click To Reply!

tak silap elie, Acid folic lebih baik untuk tambah darah. Rasanya lebih baik makan VCO saja. sebab ia merangkumi semua. even elie ada sakit kurang darah pun, Elie just makan VCO je. :)

Lizzie Yasmin said... Click To Reply!

Tak der masalah untuk makan 2 2, sebab benda nie suplement jer. Sama jugak macam kita makan buah sayur segala. Lain lar ubat berbentuk rumusan khas.

NOOR FATIN said... Click To Reply!

saya xmakan pn. xberani. huhu takot xsesuai. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...