Terima Kasih Sudi Like

Thursday, July 7, 2011

rambut berkutu...euwwww...

www.tips-fb.com

assalamualaikum,

sumber pakcik goOgle
garu² kepala sampai nak terkoyak kulit kepala,apakah itu?ya...mungkin kepala gatal pernah tgk anak anda...*eh,mila xde anak, so tgk adik anda la kan* garu kepala terutama ketika tidur!Klu org dewasa kemungkinanlah rmbut ditumbuhi kelumumur yg bersepah melimpah ruah tp klu kanak² perempuan yg berambtu panjang, x mustahil lah ada kutu kan.
sumber pakcik gOogle
EEEuuuwww, rambut berkutu!!!sape pown xsuka, klu tahu seseorg itu mempunyai kutu confirm xnk kwn sebab kutu nie mudah berjangkit walaupun tidk bole melompat @terbang. Kutu biasanya berpindah apabila mereka tidur bersama @bermain bersama.

Nak kenal kutu?mudah jerk....:-
  • kutu berwarna kelabu kehitaman
  • panjang 2.5 (mm)
  • sering ditemui di kulit kepala
  • kutu hidup dgn menghisap darah
  • kutu hnya mampu bertahan selama 2 hari shj jika terjatuh dari kepala
  • kutu kerap ditemui du kulit kepala,belakang telinga dan belakang tengkuk
  • dlm masa sehari kutu betina bertelur antara 6-8 kali
  • Jangka hayat kutu biasanya antara 32-35 hari sahaja
Simptom² dijangkiti kutu pada rambut
  • rasa sgt gatal pada kulti kepala
  • menggaru sehingga menyebabkan ruam
  • bintik² putih pada rambut (telur kutu) yg melekat pd rambut
Cara mengatasi
  • guna syampu berubat @ losyen kutu kepala
  • keringkan rambut anda dgn sempurna, kemudian buangkan semua kutu yg mati dan telur kutu dgn sikat kutu
  • Periksa rambut ahli keluarga & rawat jika perlu
sumber pakcik gOogle
Cara pencegahan
  • elak daripada berkonsi berus, sikat dan aksesori rambut
  • elak daripada berkongsi tuala
  • Jgn hantar kanak² yg dijangkiti kutu ke sekolah sehingga mereka telah dirawat dgn sempurna
talk 2 my hand :[sape kecik² dulu ada kutu er...angkat hidung skank (^___^)
               

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

16 comments:

Shira said... Click To Reply!

kutu sama ngan pijat tak? kalau org tu memang tade kutu tapi gatal jugak macam ne tuhhh?????

Elie Lily said... Click To Reply!

dulu zaman sekolah selalu ada spotcek student ada kutu tak..skrg, mmg taklah nak cek kutu2 ni semua kat universiti!hahha

Mila Ahmad said... Click To Reply!

ntah erk.xtaula klu xde kutu tapi gatal owg 2 memg gatal la hahaha...

~~Ticer Wann~~ said... Click To Reply!

pernah ada dulu sebab berjangkit ngan sepupu..perghh azab gila..

khairul said... Click To Reply!

lama dh x kena kutu :)

echaRierie said... Click To Reply!

er..hehe..kutu ~~
geli plak..
haha

Hans said... Click To Reply!

nasib den xpenah kena
:-)

Himpunan Kata - Kata Hikmah Hans Hanis

meaw said... Click To Reply!

dulu masa kecik tak lepas dengan kutu,gatal gila kepala..bese la bebudak dulu main ikut dan je kan.. ishhh tak ley la kutu,gatai gila,huhu

Oasis said... Click To Reply!

Malu nk mengenang zaman kanak2 dlu. Biase la, budak kg la katakan...

Oasis said... Click To Reply!

Malu nk mengenang zaman kanak2 dlu. Biase la, budak kg la katakan...

Haris said... Click To Reply!

blog nie aku tgk da mcm kutu jer..haha

Amni said... Click To Reply!

errr.... dulu kecik2 ada jugak kutu.. tak tau mana la dia datang.. tp dah besar sikit, dia hilang sendiri.. heheheh.... memang biasanya budak-budak senang je nak dapat kutu ni...

Lisa N.Yusof said... Click To Reply!

malangnya aku ada pengalaman dgn benda alah ni.
syampoo die best!

Nur Hani said... Click To Reply!

huhuhu. xpernah kena. janganlah.
@haris, kejam ko :D hahaha

Adibah faizah said... Click To Reply!

saye!!saye!!nampak tak hidung saye terangkat..hahaha

Zman knak-kanak memang senang kena kutu ..

saya bukan tomato said... Click To Reply!

time tomato kecikk dolu penah ade kutu T_T *shhhhhhh jgn gtaw org ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...