Terima Kasih Sudi Like

Wednesday, July 27, 2011

RM 6oO hingga RM 2+++ bukan mudah utk senang!

www.tips-fb.com

Hanya lulusan SPM tiada sijil ape pun 1st masuk kerja sebagai 'kerani cabuk' dgn gaji hanya RM6Oo pastu ddk tgh bandar memg sesuatu yg mencabar.Tapi aku suka cabaran kata nak berdikarikan? tau x masa kerja 2 aku langsung xtau guna PC sumpah xtau, buta IT u know..tapi sebab minat dengan kerja² pentadbiran aku usaha blaja, blaja dan blaja tanpa jemu sampai rOsak.

Bulan ke-2 gaji naik sebanyak RM8oO.disitu cabaran bermula mcm main game pulak dgn tgn masih terkial² menaip papan kekunci tekan satu-satu huruf mcm mengeja..sgt sadis Oke!.Masa 2 hnya aku sorg je staff utk syarikat ni. Mula blaja buat sebutharga,mula kenal sijil² dan dokumen serta borg² utk pendaftaran syarikat bOrg 9, 24, 49, MNA, annual return ni semua utk syarikat SDN BHD mula blaja tentang sijil PKK dan MOF serta bla...bla...bla...penah satu ketika rasa dOwn sgt sebab ape pOwn xbole -_=' xde sape pown nak bantu mila pandai² sendiri.

Thn pertama kenaikan gaji berlaku dptla 1K dan keje mula bertambah mula kenal dunia cyber, create email, myspace, tagged dan yahoO mesengger dah maju cikit dah..huhu... microsoft word dan excel dah mula pandai mempratikkan aku cuba buat bahagian akaun, bahagian claim utk projek syarikat, blaja cara tuk on9 banking jaga pengaliran tunai syarikat buat gaji pekerja, pembayaran bil, kemaskini profile syarikat, dan perbaharui lesen² syarikat dengan kerjasama pihak SSM

Hampir suma kerja bahagian pentadbiran aku yg handle bOss hanya cari incOme..kerja makin bertambah tapi staff masa 2 masih aku seorang. masa 2 memg struggle giler bizi jgn ckp makan ntah kemana rehat pown xkemana terpaksa curi² melainkan bos ajak lunch sama fOn berbunyi² xhengat sampai nak u'uk pown terbantut kekadang 2 dgn balik lewatnye sabtu ahad kerja every second boss call sampai waktu tidO terganggu tapi masa 2 best gaji up lagi sebanyak RM1,300. dapt lesen P terus keluar sebijik moto.

Thn ke-3 dpt site Opis under KPKK selama 2 taun so aku kne transfer kat Dataran Merdeka.di sinilah bermula sistem carta Organisasi, wujudnya pengurus projek,engineer, akauntan chargeman dan wireman jawatan dan gaji aku pown turut dinaikkan sebagai 'eksekutif pentadbiran' dgn gaji sebanyak RM1,600 so aku bawak keluar sebijik kereta..dah naik pangkat ni keje dah ringan sebab keje aku diagihkan tapi aku still pantau memandangkan aku 'org lama' dlm bidang nie..huhu...bangga den kojap :p

Skank genap 4 taun aku berkhidmat dan kini gaji aku mencecah angka RM2+++, bukn mudah utk sampai thap nie dlm umur yg masih mentah dan berhingusss.... byk pengalaman berharga aku kutip bos marah bos maki memg dah sebati dlm jiwa Org lain buat salah aku org pertama yg akan bos cari.VVIP la katakan..hahaha...

Ape² pown aku bersyukur walaupun aku hanya mempunyai kelulusan SPM tapi aku mampu mencapai ape yang yg aku impikan selama ni mcm org lain..mungkin aku xde ilmu yang tinggi macam kOwg² sekurang²nya aku ade pengalaman yg xkan pernah aku lupa sampai bila²...kena igt dlm idup ni xde ape yg mustahil selagi kita mencuba..aku bole kOwg pon bOle...:)

sebb 2la aku pantang bila ada org mulut puaka  cuba petikaikan gaji dan kerja aku..diaowg xtau jatuh bangun syarikat ni.Macamane syarikat ni bole mencapai kemajuan sehingga ke hari ni.diaowg berada kat sini pown setelah syarikat ni berkembang tapi tidak berada dgn aku semasa syarikat ni mula nak bangun!!!

talk 2 my hand [ada satu ketika kita tidak akan ambil peduli kata² org lain kerana mereka tidak berada di situasi kita]   *penggunaan kata ganti nama 'mila' telah bertukar kepada 'aku'..harap maklum*

               

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

9 comments:

~eZmALiZa~ said... Click To Reply!

yes! bukan senang nak cari duit..

the true story, my sister just take SPM, but now, her salary today is RM5k and now she is big boss in McD :)

Mila Ahmad said... Click To Reply!

wah!mila nak cam 2 gak
every month 5k :)

khairul said... Click To Reply!

rezki Allah Taala tu Cik Azmaliza

amir aizat said... Click To Reply!

usaha plg penting

PinKy MoMMa said... Click To Reply!

usaha tangga kejayaan..omongan kosong orang jgn dipedulikan sgt ye dik :)

pssst sis folo sini..ur 486 follower..
eppy blogging :)

Tasha said... Click To Reply!

semua pun kena mula dr bawah,xkan ade org nak bg kite sng kalau kite x usaha kan..sabarlah dgn kate org tu...insyaAllah rezeki dgn kamu...

Tasha said... Click To Reply!

semua pun kena mula dr bawah,xkan ade org nak bg kite sng kalau kite x usaha kan..sabarlah dgn kate org tu...insyaAllah rezeki dgn kamu...

eykameow said... Click To Reply!

eh babe!!! dulu pun i kje kt kt company mcm u keje ni. buat company SDH BHD or ENTERPRISE kan? then M.O.F.. tambah bidang la...apela...kannn?? Fuh. Gila struggle ah u! Respect! I bla pun sbb gaji x byk and i tak reti la buat semua tu...rse stress je bila dpt soalan dr client! huhu. bertahan 2 bulan. Tapi enviroment kje kt tmpat i dulu mmg best ah! sbb bos baik. suka blanje2 staff! hehehe! tp tulahh...skrg...eyka kne pikir psl gaji yg "lebih" dr tmpat lama.....sbb tanggungan kite pun dah makin bertambah.. tak boleh patah blk dkt gaji yg mse 1st2 kita kje =) event kita bkn graduate, atleast kita ada pengalaman yg org lain xde ^_^

Mila Ahmad said... Click To Reply!

boss mila pown suka belanja org..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...