Terima Kasih Sudi Like

Friday, July 29, 2011

tuntung laut semakin pupus

www.tips-fb.com

 kan best kalau dpt pergi terengganu macam kak aty.Series aku tingin jugak nak pergi tapi ntah zaman bila xtau -_='.Kalau dpt pergi sana perkara utama nak  buat dah tentu la tengOk penyu telur..tOlong nyanyi cikit lagu saleem 2...'kita tengOk penyu telOr' lalaalallala.....hehe...tapi syg makin hari makin pupus habitat ni.Bukan saja penyu, tuntung laut jugak semakin pupus. Kenal tuntung x? xkenal? Meh baca infO ttg habitat ni

  • tuntung tergolong dlm kump reptilia spt penyu,labi² dan kura²
  • boleh hidup hingga mencecah umur 7o-8O thn dan hidup di sungai dan pantai
  • mempunyai kepala yang kecil dan boleh menyembunyikan di dlm karapas (cengkerang) apabila diganggu
  • makanan utama adalah tumbuh-tumbuhan
  • byk terdapat di sungai perak dan di terengganu, pahang serta negeri sembilan
  • anak tuntung dan tuntung laut amat mudh diancam oleh haiwan pemangsa seperti biawak, buaya sungai dan memerang
  • tuntung laut akan mendarat utk bertelur di pantai @muara sungai masa air surut di waktu malam
  • telur tuntung berbentuk bujur dan menghasilkan 20 biji telur pada setiap kali bertelur
 talk 2 my hand [ntah bilalah binatang ni nak bertelor...hahaha...]
               

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

7 comments:

Hans said... Click To Reply!

tuntung laut dengan penyu lipas kut tak silap skrg dalam kategori bahaya sebab bilangan makin sikit

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

aTy _faRed~ said... Click To Reply!

dolu2 mase kecik2 akak selalu tengok tuntung kat sungai Perak..selalu ayah akak bawak..tapi sekarang biler cerite ngan adik2..derang tak tau pon tuntung tu ape..!!![grrrrr]

akak gi ganu aritu pon..hanye dapat tengok penyu yang ngah berenang kat dalam laut pulau Perhentian...berenang laju giler...tak sempat nak kejar pon..!!! :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said... Click To Reply!

first time tgk kot;)

Aisyah Aina said... Click To Reply!

baru tau tuntung tu apa :D

Heidi Shafiq said... Click To Reply!

aku ingatkan tuntung ade kat sungai je..

fyna said... Click To Reply!

xpenah pulak tgk tung tung ni..ceomel betol nama tung tung..keh2

BΛBYDIΣRΛツ said... Click To Reply!

Tuntung ? Errr , tak pernah pula saya tahu tuntung ini wujud -.-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...