Terima Kasih Sudi Like

Wednesday, September 14, 2011

Istilah sains dlm produk yang mengandungi unsur babi

www.tips-fb.com

assalamualaikum,

Ini adalah fakta. Mungkin ramai org islam tidak thu bahawa label bertulis "This product contain substance from porcine ' sebenarnya bermaksud 'produk ini mengandungi bahan daripada babi'. Selain itu antara label yg kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yg bermaksud 'kapsul dari gelatin babi' berikut adalah istilah sains yg digunakan dlm produk yg mengandungi unsur babi

  • PORK- istilah yg digunakan utk daging babi di dlm masakan
  • SWINE-istilah yg digunakan  utk keseluruhan kumpulan spesies babi
  • PIG- isitilah umum utk seekor babi @ sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang 5o kg
  • HOG- isitlah utk babi dewasa, berat melebihi 5o kg
  • PORCINE- isitlah yg digunakan utk sesuatu yg berkaitan @ berasal dari babi, porcine sering digunakan dlm bidang perubatan utk menyatakan sumber yg berasal daripada babi
  • BOAR-babi liar
  • LARD- lemak babi yg digunakan bagi membuat minyak masak & sabun
  • BACON- daging haiwan yg disalai, termasuk babi
  • HAM- daging pada bahagian paha babi
  • SOW-istilah utk babi betina dewasa ( jarang digunakan )
  • SOW MILK-susu babi
talk 2 my hand - penah terpikir x???patutlah kdg² solat kita xkusyuk doa kita xtermakbul sebab kita xtau makanan kita 2 dari sumber yg halal atau x???pemakanan juga penting dlm menjalankan ibadat


               

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

8 comments:

mizzkechique said... Click To Reply!

erkk..kn take note ni.. bahaya.. mekaseh ye share info ni.. =)

aTy _faRed~ said... Click To Reply!

kene tengok betul2 nih... name lain2..tapi tetap sama bahannyer...*sigh

Mya said... Click To Reply!

noted. thanksss =)

hamzah ian said... Click To Reply!

thanks kongsi. baru tau perkataan baru.. hehe

Tasha said... Click To Reply!

bnyk tau term2 ni mse blaja kat kelas food..

Asakura said... Click To Reply!

mcm2 skrg nie... lebih baik buat sendiri mknan kan... :D

i am S!L4H.. said... Click To Reply!

aiyoh. byknye. mintak share bole?.

♥ Chenta IrdSya ♥ said... Click To Reply!

mtk share ye =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...