Terima Kasih Sudi Like

Thursday, September 29, 2011

Rambut mahkota setiap insan

www.tips-fb.com

Semua org ingin memiliki rambut yg sihat bukan? tapi kdg² sentiasa berdepan dgn masalah² rambut yg tidak diingini. kenal masalah² rambut dan cara mengatasinya :-

Masalah kelemumur
  • Kelemumur ni membuatkan rambut kowg akan kelihatan kotor kan? sekaligus menyebabkan keguguran. Tahu x kelemumur ni timbul akibat pertumbuhan mikroorganisma pada kulit kepala yg disebabkan tertinggalnya zat kimia ketika menggunakan syampu @ minyak rambut. Mikroorganisma ini akan semakin subur akibat kulit kepala yg berminyak
Cara Atasi
  • Jgn biarkan kulit kepala kowg berminyak
  • biasakan membilas rambut yg disyampu dgn bersih
  • Guna sikat yg bersih kerana sikat juga boleh menyebabkan kelemumur
  • banyak minum air putih
  • pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran diperlukan
  • lagi satu klu nak hilangkan kelemumur gunakan syampu yg mengandungi 'selenium sulfida' @ 'salicylic acid'
Masalah rambut gugur
  • Rambut gugur 2 perkara normal. Biasanya rambut akan gugur setiap hari tidak lebih daripada 100 helai. Kalau lebih dari 2 rambut akan menjadi nipis. Silap ari bulan boleh botak
Cara Atasi
  • makan makanan yg mengandungi zat biotin supaya dpt merangsang pertumbuhan rambut spt ikan salmon, hati, bijirin, kacang soya dan pisang
  • mengambil ubat yg dpt mencegah terbentuknya DHT dan dpt mempercepatkan pertumbuhan pd rambut
  • boleh juga mencuba 'hair laser' yg berfungsi meningkatkan peredaran darah dan oksigen akar rambut dan menguatkan batang rambut
Masalah uban
  • Biasa kalau dah ada uban tu menunjukkan seseorang sudah lanjut usia, tapi kalau di usia muda dah beruban rambut kowg memg bermasalah. Rambut putih terjadi akibat rambut yang telah mati. Kalau kowg stress, tubuh akan mengeluarkan hormon yg mengambil vitamin B12 yg ada pada tubuh sehingga menggangu produksi pigmen rambut dan menyebabkan rambut memutih. Selain itu, rambut putih sebelum usia juga berkemungkinan kerana faktor genetik @ keturunan
Cara atasi
  • banyakkan makan makanan yg mengandungi vitamin B
  • mengambil suntikan melanin utk membuat rambut tidak menjadi putih
talk 2 my hand : ada sesiapa yg kat sini menghadapi masalah rambut berkutu?


               

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

10 comments:

khairul said... Click To Reply!

leh bgi tau tak makanan apa yg byk sumber vitamin B..rambut abg byk uban dh ni..tp x la tua sgt hehe

Deeyaudeen Sabri said... Click To Reply!

oke.. tetibe tringt dlu sy ade mslh kelemumur.. :P hehe

Mila Ahmad said... Click To Reply!

abg khairul-mcm keju putih telur dan yogurt

Deeyaudeen-mila pown ada masalah kelemumur tpi dah tau puncanya pas ni xde buat dahla

cikshaツ said... Click To Reply!

kutu???ah!!! tidak!!

Mila Ahmad said... Click To Reply!

nape ko ade kutu eih?ahahaha...

miss fatihah said... Click To Reply!

haha kutu x la kot

Mila Ahmad said... Click To Reply!

bila dah besar memg jarang ade kutu kan?

cikshaツ said... Click To Reply!

siot kau. mana ada. aku allergic kot dengan kutu.

NOOR FATIN said... Click To Reply!

rambut sy gugur dan kdg2 ada kelemumur,wuwuwuw.. berkutu xpenah lagi la. hik3

Run Away said... Click To Reply!

betul tu beb..kalau rambut tak cantik..dan malas nak jaga..bek botak jew kan...;d../♥..salam kenal...;d

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...